måndag 7 december 2009

Vill FN ha fred?

Det mest grundläggande man borde kunna förvänta sig om FN är väl att de ska vilja ha fred på jorden, eller hur? Det är FN som har deklarationen om de mänskliga rättigheterna etc etc. Men de har även någonting HELT annat.
Jag har tagit upp ämnet förr, men nu till en fördjupning - om UNRWA.

Visste du att FN har två olika flyktingorganisationer? En heter UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) och den andra heter UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees). Den ena ansvarar för palestinska flyktingar. Den andra för resten av världens alla flyktingar. Redan där börjar den vidriga skillnaden...

1. UNRWA har ca 25 000 anställda, nästan uteslutande palestinska araber, för att ta hand om 4,5 miljoner palestinska araber.

UNHCR har ca 6 300 anställda för att ta hand om 33 miljoner flyktingar i över 100 länder.


2. UNRWA kostar världens skattebetalare en halv miljard dollar årligen för, som man skulle kunna tro, BEVARANDET av 4,5 miljoner palestinska arabers flyktingstatus. Vad då? Organisationen har funnits sedan 1949 (60år) då det officiellt fanns ca 700.000 palestinska flyktingar. Idag är de alltså 4,5 miljoner... Inte bra jobbat... Mer om detta längre ner.

UNHCR kostar världens skattebetalare 1 miljard kronor årligen för lösandet av 33 miljoner människors flyktingstatus.


3. Organisationerna har otroligt stor skillnad på begreppet "flykting". Enligt UNHCR är en flykting en person som tvingats fly sitt land pga konflikt eller dylikt. Dennes flyktingstatus upphör då hon bosätter sig i ett annat land och blir medborgare där.

Enligt UNRWA är en flykting en person som tvingats fly sitt land (Palestina, som aldrig existerat som självständig nation). Även flyktingens barn eller dennes ättlingar är flyktingar. Värt att notera om de 700.000 flyktingarna. Enligt vissa källor (ursäkta att jag inte har någon länk) var bara 300.000 personer som verkligen bodde i området innan de tvingades att fly. De andra var folk som hade tagit sig dit från annat håll för att arbeta. Här kan du läsa lite mer angående flyktingar.
Flyktingstatusen upphör när dessa flyktingar flyttat tillbaka till sitt land (som aldrig funnits).

Nej, FN är inte för fred.
No, peace doesn´t start here, UNRWA.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar