måndag 9 februari 2009

Gaza? Vad hände egentligen? Och varför?

Är det någonting jag blir trött på är det totala brist på hederlig journalistik när det handlar om konflikten i mellanöstern. Svenska journalister verkar inte vara intresserade av att skildra, söka eller finna sanningen - så som man kan se det då det handlar om någonting annat. Läser du en artikel om t.ex TV-programmet "Let´s Dance, så vänder och vrider man på allt och alla - och gör någonting totalt ointressant till intressant (även fast det egentligen inte är det). Man gräver och gräver - och gör nyheter av allt plus lite till. Problemet är att det aldrig egentligen var en nyhet...

Men - åter till Gaza. Det första jag vill säga när det gäller detta trevliga ämne (som säkert diskuteras i 1.000.000.000.000 olika bloggar) är följande:

Om du tittade pål Gomorron Sverige den 5/2, hade du hört en journalist säga någonting YTTERST intressant då denne rapporterade från konflikten i Sri Lanka. Programledaren ställer frågan: "Många har jämfört situationen där med den som pågår i Gaza - hur ser du på den jämförelsen?"
Hans svar:
"Jämförelsen med Gaza är riktigt bra, då det här, precis som där, inte släpps in några journalister i området, så det man får göra är att gissa vad som egentligen händer..."


Ja, visst kan man gissa sig till vad som händer i Gaza. Är det alltså gissningar vi läst i media den senaste månaden? Men tänk efter nu:
1) Det började med att Israel hade tröttnat på Hamas raketbeskjutning (som till och med pågick under vapenvilan).
2) Journalister blev inte insläppta i Gaza - vilket man fick se på nyheterna. Där satt de på en kulle (ingen korkek i närheten dock) och tittade mot horisonten.
3) Mads Gilbert började skicka sms inifrån Gaza. "Man vadar i blod" "Det värsta jag någonsin sett" - men hörde vi någon journalist ifrågasätta det han sms:ade? Det ENDA vi fick inifrån Gaza i början av kriget - var Mads Gilberts sms! Granskade man kritiskt det han skrev? Om du saknade kritiskt granskande av Mads Gilberts sms - fick du det däremot i överflöd då man intervjuade någon från Israel. Då fick personen i fråga inte ens tala till punkt.
Låt oss göra det. Nu tänkte jag granska något citat av Mads Gilbert. Här kommer ett citat av Mads Gilbert, och så kollar vi om det håller...

"Gaza är ett av jordens mest tätbefolkade områden med 4118 inv/km2." Mads Gilbert (samma påstående finner du även på mååååånga olika platser och av måååååånga olika personer - gärna då med vänsteråsikter...)

Siffran i sig är korrekt, men Gaza är inte alls jordens mest tätbefolkade område. Inte ens i närheten.
Wikipedia: Monaco-16754 inv/km2, Bombay-22658, NewDelhi-26276, Moskva-9644. Stockholm (hela regioner. Vissa kommuner har en mycket större befolkningmängd) har 3318 inv/km2, dvs ungefär i närheten av den befolkningmängd som Gaza har. Genom att påstå att Gaza är jordens mest tättbefolkade område, försöker man alltså få läsaren att tro att Israel måste vetat att det är fysiskt omöjligt att kriga mot Hamas utan att döda mängder av civila och därför inte borde startat sin offensiv. Och allt eftersom bilder på dödade barn kom ut i media eller bloggar, förstärktes den bild man ville måla upp - att Israel struntade i civila och dödade allt som kom i vägen för dem. Smart. Men är det sant?
Men vad skall Israel göra åt saken? Galningarna man vill åt, alltså de som skjuter raketer, gömmer sig bland dessa 4118 inv/kvadratkilometer...
Antingen låter man alltså raketerna regna - eller så gör man någonting åt saken, vilket inte är det lättaste.

Media skapar medvetet en bild som på alla sätt är till palestiniernas fördel. Man framställer t ex Gaza som ett av de mest tätbefolkade områdena i världen, vilket det inte är. Det handlar om 4 167 personer/kvadratkilometer, vilket i och för sig kan låta mycket, men om du skulle besöka Storvreta, utanför Uppsala (där mina svärföräldrar bor), så skulle du få uppleva hur det är att tampas med 2254 inv/kvadratkilometer. Där kan du faktiskt gå runt i samhället utan att stöta på en kotte under en hel timme...
Då skulle det alltså betyda att du, om du går en promenad i Gaza, stöter på två kottar.
En annan jämförelse: Nacka kommun i Stockholm har 7026 inv/kvadratkilometer. Jag har bott i Älta, som ligger i Nacka kommun. Om jag idag skulle flytta tillbaka till Stockholm, skulle jag nog välja Nacka kommun igen. Dels för att det är så nära till centrum - men framför allt därför att det finns så otroligt fina och enorma naturområden där. By the way - siffrorna är hämtade från SCB.

Slutsats:
Det bor mycket folk i Gaza - men att måla upp platsen som en myrstack med människor staplade ovanpå varandra behöver man inte göra för det. Konflikten handlar inte om det. Det är irrelevant. Det är propaganda.

Vad som däremot INTE är propaganda är att det är synd om befolkningen i Gaza. För inte nog med att de får se upp för Israel - så får de även vara på sin vakt när det gäller Hamas.
Jag gillar inte allt som IDF (Israel Defence Forces - den israeliska armén) gör, men jag kräks när jag läser om allt som Hamas (och deras gelikar) gör - och framför allt mot deras EGNA befolkning!

Nu i efterhand läcker det ständigt ut rapporter om folk som blivit avrättade eller blivit skjutna i knäskålarna. Anledning? De är palestinier, men de håller inte på Hamas. Annorlunda demokratisyn, kan man säga...

Vad vi tycker om Hamas här i Sverige får man sällan höra. Då är det desto mer intressant (läs: roligare) att läsa om vad andra araber tycker om Hamas...

Den här killen,
Arieh Fürth, har bott i Israel sedan 1972. Jag tycker att det är intressant att läsa det han skriver på sin blogg - då han ändå är så nära "live" man kan komma - jämfört med Aftonbladet och Expressen. Stort plus att det också är på svenska!

Sist, men inte minst, ett ord från Richard Kemp. Vem han är - och framför allt vad han säger (detta får du bara inte missa!) kan du se här. Det lustiga med sådana här klipp, är svaren man brukar få från folk som inte håller med det som sägs på klippen.
"Äh, det är ju bara ett Youtube-klipp! Man kan ju hitta allt möjligt skräp där..."

Då kontrar jag.
"Äh, det är ju bara ett BBC-klipp... Det är sällan man hittar skräp där..."




Det var bara lite skrap på ytan. Det finns givetvis mer att skriva om detta enorma ämne.

2 kommentarer:

  1. Man kan fråga sig vad som kommer hända härnäst på Gaza. Jag har inte hört något om att FN ska placera internationella observatörer för att övervaka vapensmuggling mellan Egytpen och Gaza. Förmodligen pågår vapensmugglingen just nu när jag sitter och skriver. Jag är rädd att vi får se en repris på Gazakriget om några år om inget görs för att stoppa vapensmugglingen till Gaza.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är väl det som den s.k vapenvilan egentligen är - en tid för Hamas & Co att bygga upp ett ordentligt lager med raketer och vapen.

    SvaraRadera