fredag 13 mars 2009

Historien bakom kartan






Titta på dessa kartor och läs överskriften.





Vad känner du? Vad VET du?

Om man sympatiserar med det palestinska folket, kan det vara lätt att känna avsky över all förlorad mark - men det är också VÄLDIGT lätt att halka ner i ett dike pga okunnighet.

För det första: "Palestina" år 1946 var inte en nation eller ett land. Det var ett område, där både judar och araber levde, som kallades så. Araber, med en bakgrund som ett nomadfolk utan en speciell identitet till ett land - utan bara en identitet till en religion. Många araber tyckte till och med illa om att bli kallade för "palestinier", då man faktiskt ansåg att det var judarna som var "palestinier" (även fast judarna egentligen heller aldrig gillat det namnet. Palestina är ett öknamn som romarna gav området efter att Jerusalem förstörts år 43 e.Kr. Det betyder ungefär "filistéernas land". Filistéerna var judarnas värsta fiender under många hundra år.)

För det andra: Den judiska marken (markerat i vitt) var land som judar hade köpt och således ägde - medan den palestinska marken inte var under palestinsk" ägo", då territoriet var brittiskt.

För det tredja: Kartan över territoriet 1967 visar inte att Västbanken faktiskt var ockuperat av Jordanien - och Gaza av Egypten.

Och sist, men inte minst: Dessa kartor visar inte all mark som tilldelades araberna (de som vi idag kallar palestinierna). Här har du kartan som visar HELA territoriet som delades.


Så texten stämmer, men den visar inte hela sanningen. Därför kan den lura dig.

4 kommentarer:

  1. Tack för en bra beskrivning.

    SvaraRadera
  2. Trevligt att se att fler är kunniga i ämnet, det behövs, eftersom media hela tiden, eller oftast visar en felaktig bild av Israel samt folket som bor där.

    Hälsningar
    Peter, Israel4u.se

    SvaraRadera